Šumadija: Nova radna mesta za još 1.000 ljudi

Bez autora
Aug 20 2012

Na teritoriji Šumadije, do kraja godine, počeće da rade tri nove fabrike: „Tajfun ris“ u Brzanu kod Batočine, u istoj varoši i „Srbija solušns“, a u Aranđelovcu „Trams teks“. To su, ujedno, i najveće investicije u okrugu - započete u ovoj godini. Inostrani investitori uložiće više desetina miliona evra, a posao će dobiti oko 300 radnika. U ovom delu centralne Srbije, tokom nekoliko prethodnih godina, započeta je izgradnja petnaestak novih fabrika sa inostranim kapitalom, a među njima i investicija u kompaniju „Fijat automobili Srbija“ - „teška“ više od milijardu evra. Sa radom su počele i druge manje firme, poput „Jure“ u Rači, „Kronošpana“ u Lapovu, te dva „Fijatova“ komponentaša: „Džonsons kontrols“ i „Manjeti mareli“, oba u samom krugu FAS-a. Ovde je posao našlo oko dve hiljade radnika. Trenutno se, pored tri nove investicije, posao završava i u četiri „Fijatove“ kooperantske firme, u Industrijskoj zoni „Grošnica“, gde bi posao uskoro trebalo da dobije još oko hiljadu radnika.

Šumadija: Nova radna mesta za još 1.000 ljudiNa teritoriji Šumadije, do kraja godine, počeće da rade tri nove fabrike: „Tajfun ris“ u Brzanu kod Batočine, u istoj varoši i „Srbija solušns“, a u Aranđelovcu „Trams teks“. To su, ujedno, i najveće investicije u okrugu - započete u ovoj godini. Inostrani investitori uložiće više desetina miliona evra, a posao će dobiti oko 300 radnika.

U ovom delu centralne Srbije, tokom nekoliko prethodnih godina, započeta je izgradnja petnaestak novih fabrika sa inostranim kapitalom, a među njima i investicija u kompaniju „Fijat automobili Srbija“ - „teška“ više od milijardu evra. Sa radom su počele i druge manje firme, poput „Jure“ u Rači, „Kronošpana“ u Lapovu, te dva „Fijatova“ komponentaša: „Džonsons kontrols“ i „Manjeti mareli“, oba u samom krugu FAS-a. Ovde je posao našlo oko dve hiljade radnika...

Trenutno se, pored tri nove investicije, posao završava i u četiri „Fijatove“ kooperantske firme, u Industrijskoj zoni „Grošnica“, gde bi posao uskoro trebalo da dobije još oko hiljadu radnika.

U Šumadijskom upravnom okrugu kažu da je donedavno postojalo veliko interesovanje inostranih investitora za ulaganje u ovom delu centralne Srbije, ali da nema izgleda da će se do kraja ove godine otvoriti još neka značajnija fabrika. Bitno je, kažu, i da se u ove fabrike ugrađuje najsavremenija svetska tehnologija.

Pored toga, epicentar ulaganja više nije samo jedan grad - Kragujevac - već se razvijaju i druga mesta, poput Aranđelovca i Batočine.

U Brzanu je, recimo, slovenačka firma počela izgradnju pogona za proizvodnju opreme za šumarstvo. Investicija je vredna šest miliona evra, a posao je dobilo 85 radnika.

Po rečima Radiše Miloševića, predsednika opštine Batočina, preduzeće „Tajfun ris“ iz Slovenije dobilo je oko dva i po hektara zemlje, u neposrednoj blizini auto-puta Beograd - Niš. Oni će, na oko tri i po hiljade kvadrata, graditi pogon za proizvodnju opreme za šumarstvo.

Direktor ove nove slovenačko-srpske firme Aleksandar Stojković, kaže da oni svoje proizvode uspešno prodaju u SAD, Rusiji i u zamljama zapadne Evrope.

- Ulažemo u posao koji je pouzdan i proveren - kaže Stojković.

- U zajednički projekat sa državom Srbijom, inače, ušli smo bez ikakvih razmišljanja, jer smo dobili dobre garancije da ćemo uspešno voditi ovaj kolektiv. Naša firma je vlasnik oko 75 odsto kapitala, imamo tradiciju uspešnog poslovanja od oko četiri i po decenije, pa dobro merimo svaki poslovni potez. Uvereni smo da ćemo našu paletu poznatih proizvoda u Šumadiji dopuniti novim asortimanom. Štaviše, planiramo da upravo sa ovih prostora posao širimo i na druge kontinete.

Najave

U selu Prnjavor, između Kragujevca i Batočine, već sledeće godine trebalo bi da se gradi novi pogon, u kojem bi posao moglo da neđe još stotinak radnika. U Aranđelovcu bi, pored fabrike „Trams teks“, trebalo da bude završena i svojevrsna fabrika za proizvodnju vode. Država je u taj posao uložila oko 2,3 miliona evra, a posao će dobiti više desetina ljudi iz ovog kraja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik